Парламент прийняв Закон “Про електронні комунікації” з урахуванням пропозицій Президента

16 грудня 2020 року Верховна Рада України прийняла Проект Закону України “Про електронні комунікації” з урахуванням частини пропозицій Президента, які Цифролаба аналізувала раніше. Наразі Закон чекає на підпис Голови Верховної Ради України та Президента України.

Варто зазначити, що ті пропозиції Президента, які найбільше могли б загрожувати цифровим правам, не були схвалені парламентом. Йдеться про поправку 55,  яка передбачала можливість за рішенням слідчого або прокурора отримати доступ до інформації про споживача та спожитих ним електронних комунікаційних послуг у невідкладних випадках (доступ до трафіку споживача), а також поправку 56 з вимогою до провайдерів забезпечити підключення до власних мереж і належне функціонування обладнання для здійснення оперативно-розшукових, розвідувальних та контррозвідувальних заходів (забезпечити підключення чорних коробочок). Вони  набрали 221 та 217 голосів відповідно, що призвело до їх виключення з остаточного тексту Закону.

Втім, Закон створюватиме ризик шатдаунів у районі проведення АТО, а також обмеження надання комунікаційних послуг за воєнного та надзвичайного станів.  Проблемною є також можливість автономного доступу до зняття інформації з комунікаційних мереж правоохоронними органами тобто, правоохоронці матимуть  постійний доступ до інформації, але зможуть ним скористатись лише за рішенням судді.

Водночас, Закон закріплює низку новел, що покращують стан цифрових прав в Україні. Зокрема, право на доступ до Інтернету як до універсальної послуги, у тексті збережено можливість отримувати комунікаційні послуги анонімно, а також оновлено норми, що сприяють захисту від спаму.

З повним текстом нашого аналізу впливу прийнятого тексту на цифрові права можна ознайомитися за посиланням.