Пакет законопроектів щодо протидії кіберзлочинності та посилення санкційного механізму містить загрози правам людини – правозахисники

Коаліція «За вільний Інтернет» попереджає, що пакет законопроектів щодо протидії кіберзлочинності та посилення санкцій містить загрози правам людини. Їх запропонував Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

З такою заявою виступили правозахисники Коаліції «За вільний Інтернет» та закликали народних депутатів-суб’єктів законодавчої ініціативи доопрацювати зареєстровані законопроекти з урахуванням міжнародних зобов’язань України у сфері прав людини

1 вересня 2020 року члени Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності внесли до парламенту низку законопроектів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та забезпечення дотримання санкційного режиму (Законопроекти № 4002, №4003, №4004). 

Так, Комітет запропонував новели, що реалізують положення Конвенції про кіберзлочинність, а саме, вводять захід забезпечення кримінального провадження – «термінове збереження інформації»,  та запроваджують поняття «електронних доказів». Також Комітет пропонує встановити механізм притягнення до відповідальності осіб, що порушують вимоги санкційного режиму.

Правозахисники підтримують імплементацію підходів Конвенції в українському законодавстві. Втім, окремі новели вказаних законопроектів потенційно загрожують правам людини.

До прикладу, законопроект № 4002 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення вимог санкційного режиму, діючого на захист національної безпеки і територіальної цілісності України» вводить фінансову та кримінальну відповідальність за невиконання санкцій – аж до ліквідації юридичної особи та позбавлення волі. Заходи відповідальності можуть застосовуватися не лише до суб’єктів, на яких накладено санкції, а і на інших осіб, які «будь-яким чином умисно сприяли порушенню їх застосування». Така норма може створити загрози для діяльності Інтернет-провайдерів, що в свою чергу може також негативно вплинути на доступ громадян до телекомунікаційних послуг.

Або ж норма законопроекту № 4003 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення ефективності протидії кібератакам» надає можливості для доступу правоохоронців до інформації у смартфоні чи комп’ютері навіть без санкції суду, якщо слідчий чи прокурор вирішить, що є достатні підстави вважати, що інформація, яка в них міститься, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

«Це надає необмежену дискрецію правоохоронним органам та не передбачає жодних механізмів для захисту особи від порушення її права на таємницю кореспонденції,» – йдеться у заяві. 

До заяви долучилися учасники Коаліції «За вільний Інтернет», з-поміж яких Лабораторія цифрової безпеки, Платформа прав людини, Центр громадянських свобод, Центр прав людини ZMINA та Представництво Freedom House в Україні.

Повний текст заяви та детальний аналіз новел, що загрожуть правам людини за посиланням.