Наглядова Рада Meta дослухалася до коментарів Цифролаби та рекомендувала змінити політики після хибного видалення допису про Бучу

16 листопада 2022 року Наглядова Рада Meta прийняла рішення у так званій справі про “вірш російського поета”, яким скасувала попереднє рішення компанії щодо видалення допису у Facebook. Допис, що містив світлину з тілом вбитої у Бучі людини та супроводжувався порівняннями дій російських солдатів із фашистами через цитування вірша радянського поета, першочергово було видалено через потенційну наявність мови ворожнечі та закликів до насильства, а також порушення політик щодо зображення сцен насильства. Ще до розгляду справи Наглядовою Радою Meta повернула доступ до допису, застосувавши до фотографії екран попередження.

На етапі збору публічних коментарів зі сторони зацікавлених осіб, Цифролаба подала свої зауваження до Meta, у якому закликала до перегляду політик Meta з метою:

  • встановлення пріоритетності аналізу наміру користувача та вірогідності настання шкідливих наслідків задля коректної кваліфікації висловлювань під час збройного конфлікту;
  • надання більшої ваги мистецькій свободі вираження поглядів;
  • сприяння збереженню на платформі контенту, який відображає міжнародні злочини. 

У свою чергу, Наглядова Рада Meta у своєму рішенні вказала, що видалення допису було неправомірним, як і подальше застосування екрану попередження до фото вбитої людини, взявши більшість коментарів Цифролаби до уваги. Рада зауважила той факт, що вірш є елементом мистецького самовираження з особливою конотацією, а також наголосила на потребі Meta переглянути свої політики, щоб врахувати обставини незаконного військового втручання.

Факти справи 

У квітні 2022 року користувач Facebook з Латвії опублікував на своїй сторінці допис, що містив світлину та текст російською мовою. На світлині було зображено мертве тіло людини, яку застрелили в Бучі під час російського вторгнення в Україну. Текст супроводжується фразою “вони хотіли повторити та повторили”, а також згадкою злочинів, скоєних радянськими солдатами в Німеччині під час Другої світової війни. Автор допису пише, що “після Бучі українці теж захочуть повторити… та зможуть повторити” такі дії. Автор проводить паралелі між Другою світовою війною та вторгненням в Україну, стверджуючи що російська армія “стала фашистською”. Наприкінці допису користувач ділиться уривками з вірша “Убий його!” радянського поета Костянтина Симонова.

Інший користувач поскаржився на вищезгаданий допис на основі “зображення сцен насильства”. Оскільки Meta видалила допис за порушення свого Стандарту спільноти щодо мови ворожнечі, автор допису подав апеляцію до Наглядової ради. Внаслідок цього Meta відновила контент з огляду на помилковість його видалення. Пізніше Meta застосувала екран попередження до світлини в дописі під назвою “потенційно неприйнятний контент”, що пропонував користувачам два варіанти: “Докладніше” та “Переглянути світлину”.

Рішення Наглядової Ради

Спочатку Наглядова Рада проаналізувала, чи можна вважати твердження користувача мовою ворожнечі. Рада з’ясувала, що порівняння дій російських солдатів зі злочинами нацистів у даному випадку є припустимою поведінкою під час конкретного збройного конфлікту. Крім того, допис вказував на російських солдат як учасників бойових дій, а не на їх національність, що виключило кваліфікацію висловлювань в ньому як напад, спрямований на групу на підставі характеристики з особливим захистом (якою і є національність). 

Вона також зазначила, що матеріал, який за інших умов може бути мовою ворожнечі, не порушує вимоги політики, якщо його спрямовано проти груп, описаних як такі, що скоїли злочини насильницького чи сексуального характеру. Тому в окремих випадках навіть вказування національності таких груп не слід кваліфікувати як такий, що порушує відповідну політику Meta.

Наглядова Рада також встановила, що допис не містить закликів та підбурювання до насильства, а фрази автора містять “нейтральне посилання на потенційний результат”. У свою чергу, твердження “Убий його!” є мистецьким і культурним посиланням, яке користувач використовує як риторичний прийом для передавання своїх ідей. Рада наголосила, що Meta не врахувала цих факторів у своєму рішенні, а основним наміром використання вірша Костянтина Симонова було попередження про циклічні прояви насильства.

У контексті правил щодо зображення сцен насильства, Рада вказала, що не потрібно було встановлювати на світлині знак попередження, оскільки фото не містило сцен насильства. На дописі було зображено людину, яка нерухомо лежала на вулиці, з відсутністю чітких візуальних ознак насильства чи будь-яких ран. 

Окремо було проаналізовано і положення внутрішніх політик Meta на предмет їх чіткості та відповідності стандарту “передбачуваності законом” та “відповідності легітимній меті”. Наглядова Рада зобов’язала компанію Meta роз’яснити у загальнодоступній політиці поняття “насильницької смерті людини чи людей через нещасний випадок або вбивство” у контексті збройного конфлікту. Рада наголосила на складнощах оцінки агресивних висловлювань як форми опору збройному вторгненню. 

Рада також підкреслила, що російське вторгнення в Україну визнано незаконним в усьому світі, а міжнародне гуманітарне право дозволяє звинувачувати активних учасників бойових дій. Оскільки міжнародне право визнає насильство законним, заклики до такого насильства повинні розглядатись окремо в різних конотаціях. З огляду на це Meta повинна переглянути власні політики, враховуючи контекст військового втручання.

Рекомендації Наглядової Ради

Наглядова Рада закликала Meta інтегрувати положення, які містилися у внутрішніх правилах для модераторів, у Стандарти спільноти щодо насильства та підбурювання, адже “нейтральні посилання на потенційний результат”, “консультативні попередження”, “засудження” чи “підвищення обізнаності” про погрози насильством мають бути захищеними. Рада також стурбована тим, що рішення встановити екран попередження, прийняте компанією Meta в цій справі, суперечить внутрішнім правилам для модераторів контенту. У цьому випадку Рада заохочує Meta продовжити розробку інструментів налаштування, за якими користувачі можуть самостійно приймати рішення щодо перегляду сцен насильства. 

Таким чином, Наглядова Рада винесла такий перелік рекомендацій: 

  1. Внести зміни в публічний Стандарт спільноти щодо насильства та підбурювання, щоб на основі тлумачення політики компанією Meta роз’яснити, що вона дозволяє контент, який містить “нейтральне посилання на потенційний результат”.
  2. Додати пояснення того, як вона визначає, чи контент є зображенням “насильницької смерті людини”, у публічний Стандарт спільноти щодо зображення сцен насильства.
  3. Оцінити доцільність запровадження інструментів, за допомогою яких дорослі користувачі зможуть прийняти рішення щодо перегляду графічного контенту та необхідності встановлення на ньому екрана попередження.

 

Цей аналітичний роз’яснювальний матеріал створено в рамках програми “Сприяння Інтернет свободі в Україні”, яку реалізує Американська Асоціація Юристів в Україні / Ініціатива верховенства права.