Прийнято Декларацію про майбутнє Інтернету: які зміни чекатимуть на цифрове середовище?

28 квітня 2022 року Європейський союз, США та ще 32 держави, прийняли Декларацію про майбутнє Інтернету, мета якої – вільний, безпечний, нейтральний Інтернет як єдина децентралізована мережа. Підписанти проголошують свій намір захищати права людини у мережі, утримуватися від заходів, що зменшують до нього доступ, забезпечити правомірне використання цифрових технологій та справедливу конкуренцію у бізнесі, а також підтримувати наявну систему Інтернет-урядування. Як випливає з інформації на сайті Єврокомісії, Україна також долучилася до її підписання.

Що проголошує Декларація?

Передовсім документ наголошує на сприянні демократії, миру, верховенству права, сталому розвитку, а також реалізації прав людини та фундаментальних свобод. Інтернет розглядають як “мережу мереж”, що управляється за принципами мультистейкхолдеризму, завдяки чому уряди та органи влади співпрацюють з науковцями, громадянським суспільством, приватним сектором, технічним співтовариством, уникаючи монополізації впливу на її функціонування.

Для впровадження таких цілей Декларація звертається до принципів, викладених у схожій Декларації цифрових прав та принципів, прийнятій на рівні Європейського союзу у січні 2022 року: солідарність та інклюзивність, забезпечення свободи вибору в Інтернеті, підвищена онлайн-безпека, сприяння стійкості цифрового майбутнього тощо. 

Крім того, Декларація закликає до створення єдиного та глобального Інтернету – мережі, що буде доступна кожному, незважаючи на локацію, де знаходиться людина. Глобальність у даному випадку має унеможливити блокування та обмеження доступу до легального контенту, послуг та інформації. Будь-які дії з обмеження доступу до шкідливого контенту мають спиратися на усталені норми міжнародного права у сфері захисту прав людини. 

Також підписанти засуджують негативні наслідки державного спонсорування злочинної поведінки на онлайн-платформах, що призводить до поширення дезінформації та кібератак, та закликають до позбавлення Інтернету “фрагментарності”, тобто поділу мережі на низку сегментів кіберпростору.

Одним із фокусів декларації є забезпечення захисту персональних даних для підвищення довіри до цифрової екосистеми. У цьому розрізі розглядаються і положення щодо захисту споживачів від онлайн-шахрайства та утримання від використання Інтернету для маніпуляції виборами. 

Наслідки прийняття Декларації

За своєю юридичною силою Декларація не є обов’язковою для виконання. Втім, підписанти стверджують, що цей документ є радше набором політичних принципів за своєю природою. Водночас ці принципи та положення пропонується використовувати як орієнтири для подальшої розробки законодавчих рішень національних органів держав-підписантів, а також як вказівки для діяльності бізнесів, громадських організацій та окремих громадян. 

Декларація про майбутнє Інтернету

Ми об’єднані вірою у потенціал цифрових технологій сприяти доступу до з’єднання, демократії, миру, верховенству права, сталого розвитку, а також втіленню прав людини та фундаментальних свобод. Оскільки ми все більше працюємо, спілкуємось, зв’язуємось, залучаємось до нового, навчаємось та насолоджуємось вільним часом, використовуючи цифрові технології, наше спирання на відкритий, вільний, глобальний, сумісний, надійний та безпечний Інтернет продовжуватиме зростати. Водночас ми також усвідомлюємо ризики, притаманні цьому опертю, і виклики, з якими ми стикаємося.

Ми закликаємо до нової Декларації про майбутнє Інтернету, яка охоплює всіх партнерів, що активно підтримують майбутнє Інтернету, котре є відкритим, вільним, глобальним, сумісним, надійним та безпечним. Ми також підтверджуємо нашу прихильність до захисту та поваги прав людини в Інтернеті та цифровій екосистемі.

Партнери за цією Декларацією мають намір працювати задля середовища, що посилюватиме наші демократичні системи та сприятиме активній участі кожного громадянина в демократичних процесах, забезпечуватиме та захищатиме приватність осіб, підтримуватиме безпечне та надійне підключення, протидіятиме зусиллям щодо розколу глобального Інтернету та сприятиме вільній та конкурентоспроможній світовій економіці.

Партнери за цією Декларацією запрошують інших партнерів, які поділяють це бачення, приєднатися до нас для співпраці з громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами задля утвердження керівних принципів щодо нашої ролі в майбутньому глобального Інтернету.

Повернення до обіцянки Інтернет 

Величезна обіцянка, що супроводжувала розвиток Інтернету, походила з його дизайну: це відкрита «мережа мереж», єдина взаємопов’язана комунікаційна система для всього людства. Стабільна та безпечна робота унікальних систем ідентифікації Інтернету від самого початку керувалася підходом мультистейкхолдеризму для уникнення фрагментації Інтернету, що продовжує залишатися суттєвою частиною нашого бачення.

Для бізнесу, підприємців та інноваційної екосистеми загалом взаємопов’язаність обіцяє кращий доступ до споживачів та більш справедливу конкуренцію; для художників і виробників – нову аудиторію; для кожного – безперешкодний доступ до знань. Зі створенням Інтернету відбулося зростання інновацій, оживлення комунікації, збільшення транскордонних потоків даних та зростання ринку, а також було винайдено нові цифрові продукти і послуги, які тепер пронизують кожен аспект нашого повсякденного життя.

Проте протягом останніх двох десятиліть ми стали свідками серйозних викликів цьому баченню. Доступ до відкритого Інтернету обмежується деякими авторитарними урядами та онлайн-платформами, а цифрові інструменти все частіше використовуються для придушення свободи вираження поглядів та заперечення інших прав людини та фундаментальних свобод.

Зростає зловмисна поведінка, спонсорована або схвалена державою, включно з  поширенням дезінформації та кіберзлочинів, таких як запуск програм-вимагачів (ransomware), що впливають на безпеку та стійкість критичної інфраструктури, погрожуючи життєво важливим публічним та приватним активам. Водночас, країни встановили фаєрволли та вжили інших технічних заходів, як-от відключення Інтернету, аби обмежити доступ до журналістики, інформації та послуг у способи, що суперечать міжнародним зобов’язанням у сфері прав людини.

Узгоджені або самостійні дії деяких урядів та приватних суб’єктів спрямовувалися на зловживання відкритістю управління Інтернетом і схожими процесами для просування закритого бачення. Понад те, колись децентралізована Інтернет-економіка стала високо концентрованою, і багато людей мають обґрунтовані занепокоєння щодо своєї приватності, а також кількості та безпеки персональних даних, що збираються та зберігаються онлайн.

Онлайн-платформи надали можливість збільшити поширення протиправного або шкідливого контенту, який може загрожувати безпеці людей і сприяти радикалізації та насильству. Дезінформація та іноземна зловмисна діяльність використовуються для того, аби посіяти розбрат та конфлікт між особами або групами в суспільстві, підриваючи повагу та захист прав людини та демократичних інститутів.

Наше бачення

Ми вважаємо, що ми повинні прийняти ці виклики, напрацьовуючи спільне бачення майбутнього Інтернету, яке знову поверне уряди та відповідні органи влади на шлях захисту прав людини та сприяння справедливому економічному процвітанню.

Ми прагнемо забезпечити те, аби використання цифрових технологій посилювало, а не послаблювало демократію та повагу до прав людини; пропонувало можливості для інновацій у цифровій екосистемі, включаючи великі та малі бізнеси; а також підтримувало зв’язки між нашими суспільствами. Ми прагнемо працювати разом, щоб захистити та зміцнити мультистейкхолдерну систему управління Інтернетом та підтримати високий рівень безпеки, захисту приватності, стабільності та стійкості технічної інфраструктури Інтернету.

Ми підтверджуємо нашу відданість пропагувати та підтримувати Інтернет, який буде відкритим, вільним, глобальним, сумісним, надійним і безпечним, а також гарантувати те, що Інтернет зміцнюватиме демократичні принципи та права людини і фундаментальні свободи; пропонуватиме можливості для колективних досліджень і торгівлі; буде розроблятися, керуватися та функціонувати інклюзивним способом, аби спільноти, які не обслуговуються та недостатньо обслуговувалися, особливо ті, які вперше підключаються до Інтернету, могли безпечно переміщатися по ньому з передбаченим захистом персональних даних; і який управлятиметься процесами мультистейкохолдеризму. Коротше кажучи, Інтернет, що зможе виконати обіцянку поєднати людство та допомогти процвітанню суспільств і демократії.

Інтернет повинен функціонувати як єдина децентралізована мережа мереж – із глобальним охопленням та керована за допомогою підходу мультистейкохолдеризму, за якого уряди та відповідні органи влади співпрацюють з науковцями, громадянським суспільством, приватним сектором, технічним співтовариством та іншими. Цифрові технології, що спираються на Інтернет, принесуть найбільші дивіденди, коли вони функціонуватимуть як відкрита, вільна, глобальна, сумісна, надійна та безпечна система.

Цифрові технології повинні вироблятися, використовуватися та керуватися такими способами, які забезпечуватимуть надійну, вільну та чесну торгівлю; уникатимуть несправедливої дискримінації та забезпечуватимуть ефективний вибір для окремих користувачів; сприятимуть справедливій конкуренції та заохочуватимуть інновації; пропагуватимуть та захищатимуть права людини; та вирощуватимуть спільноти, де:

  • Пропагуються та захищаються права людини та фундаментальні свободи, а також добробут всіх осіб;
  • Всі можуть підключитись до Інтернету, незважаючи на те, де вони розташовані, в тому числі через покращений доступ, доступність та цифрові навички;
  • Особи та бізнеси можуть довіряти безпеці та конфіденційності цифрових технологій, які вони використовують, а також їх приватність захищена;
  • Бізнеси будь-якого розміру можуть впроваджувати інновації, конкурувати та процвітати завдяки своїм заслугам у справедливій та конкурентоспроможній екосистемі;
  • Інфраструктура розроблена таким чином, аби бути безпечною, сумісною, надійною та сталою;
  • Технології використовуються для сприяння плюралізму та свободі вираження поглядів, сталості, інклюзивному економічному зростанню та боротьби з глобальною зміною клімату.

Принципи для заохочення цього бачення

Партнери за цією Декларацією мають намір підтримувати низку ключових принципів, викладених нижче, щодо Інтернету та цифрових технологій; пропагувати ці принципи в рамках існуючих багатосторонніх та мультистейкхолдерних форумів; втілювати ці принципи в конкретну політику та дії; та працювати разом для глобального заохочення цього бачення, поважаючи при цьому регуляторну автономію один одного в межах наших власних юрисдикцій та згідно з нашими відповідними національними законами і міжнародно-правовими зобов’язаннями. Ці принципи не є юридично обов’язковими, а радше повинні використовуватися як орієнтир для тих, хто розробляє державну політику, а також громадян, підприємств та організацій громадянського суспільства.

Захист прав людини та фундаментальних свобод

  • Присвячувати себе, при здійсненні та виконанні наших відповідних національних повноважень, повазі прав людини, у тому числі так, як їх відображено в Загальній декларації прав людини, а також принципам верховенства права, легітимної мети, недопущення свавілля, ефективного нагляду, прозорості, як в Інтернеті, так і офлайн, і закликати інших робити те ж саме.
  • Пропагувати безпеку в Інтернеті та продовжувати посилювати нашу роботу для боротьби з онлайн-насильством, включно з сексуальним та гендерним насильством, а також сексуальною експлуатацією дітей, аби зробити Інтернет безпечним та захищеним місцем для кожного, особливо жінок, дітей та молоді.
  • Пропагувати безпечне та рівноправне використання Інтернету для кожного без дискримінації за ознаками статі, раси, кольору шкіри, етнічного, національного чи соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії чи віри, політичних чи будь-яких інших переконань, належності до корінного населення, власності, народження, недієздатності, віку, гендерної ідентичності або сексуальної орієнтації.
  • Підтверджувати наше зобов’язання щодо того, аби дії урядів, органів влади та провайдерів цифрових послуг, включаючи онлайн-платформи, щодо зменшення протиправного і шкідливого контенту та діяльності в Інтернеті, відповідали міжнародному праву у сфері захисту прав людини, включаючи право на свободу вираження поглядів, заохочуючи різноманітність думок та плюралізм без страху цензури, переслідування чи залякування.
  • Захищати та поважати права людини та фундаментальні свободи в цифровій екосистемі, надаючи при цьому доступ до значущих засобів правового захисту від порушень та зловживань правами людини, що відповідатимуть міжнародному праву в сфері захисту прав людини.
  • Утримуватися від неправомірного використання або зловживання Інтернетом чи алгоритмічними інструментами або методами для незаконного стеження, пригнічення та репресій, які не відповідають міжнародним принципам у сфері захисту прав людини, зокрема такими як розробка соціального рейтингування чи інших механізмів внутрішнього соціального контролю або превентивне утримання під вартою чи арешт до вчинення злочину.

Глобальний Інтернет

  • Утримуватися від санкціонованого урядом відключення Інтернету або погіршення якості доступу до Інтернету, повного або часткового.
  • Утримуватися від блокування або погіршення доступу до законного контенту, послуг та додатків в Інтернеті відповідно до принципів мережевої нейтральності, відповідно до чинного законодавства, включно з міжнародним правом у сфері захисту прав людини.
  • Пропагувати нашу роботу, аби втілити в життя переваги вільних потоків даних із довірою, що буде базована на наших спільних цінностях як однодумців, демократичних, відкритих та зовнішніх партнерів.
  • Сприяти співпраці в дослідженні, інноваціях та встановленні стандартів, заохочувати обмін інформацією щодо загроз безпеці через відповідні міжнародні форуми та підтверджувати нашу прихильність до рамок відповідальної поведінки держав у кіберпросторі.

Інклюзивний та доступний доступ до Інтернету

  • Пропагувати доступний, інклюзивний та надійний доступ до Інтернету для осіб та бізнесів, де вони його потребують, та підтримувати зусилля, спрямовані на подолання цифрових розривів у всьому світі, аби забезпечити всім людям у світі можливість отримати вигоду від цифрової трансформації.
  • Підтримувати цифрову грамотність, набуття та розвиток навичок, аби особи могли подолати цифровий розрив, користуватися Інтернетом безпечно та реалізовувати економічний і соціальний потенціал цифрової економіки.
  • Сприяти більшому ознайомленню з різним культурним і багатомовним контентом, інформацією та новинами в Інтернеті. Надання доступу до різноманітного онлайн-контенту має здійснити внесок у плюралістичний публічний дискурс, сприяти більшій соціальній та цифровій інтеграції всередині суспільства, підвищити стійкість до дезінформації та місінформації, а також збільшити залученість до демократичних процесів.

Довіра до цифрової екосистеми

  • Працювати разом задля боротьби з кіберзлочинністю, в тому числі зі злочинами, що можуть бути вчинені за допомогою комп’ютера, та стримувати зловмисну кіберактивність.
  • Забезпечувати аби доступ уряду та відповідних органів влади до персональних даних ґрунтувався на законі та здійснювався відповідно до міжнародного права у сфері захисту прав людини.
  • Захищати приватність осіб, їх персональні дані, конфіденційність електронних комунікацій та інформації про електронні пристрої кінцевих користувачів відповідно до вимог щодо захисту громадської безпеки та чинного внутрішнього законодавства і міжнародного права.
  • Сприяти захисту споживачів, зокрема вразливих споживачів, від онлайн-шахрайства та інших недобросовісних практик в Інтернеті, а також від небезпечних продуктів, що продаються в Інтернеті.
  • Пропагувати та використовувати надійних постачальників мережевої інфраструктури та послуг, покладаючись на оцінки ризиків, що охоплюватимуть технічні та нетехнічні фактори для безпеки мережі.
  • Утримуватися від використання Інтернету для підриву виборчої інфраструктури, виборів та політичних процесів, у тому числі шляхом прихованих інформаційних маніпуляційних кампаній.
  • Підтримувати засновану на правилах глобальну цифрову економіку, що сприяє торгівлі та конкурентним і справедливим онлайн-ринкам, аби фірми та підприємці могли конкурувати відповідно до власних заслуг.
  • Співпрацювати щоб максимізувати сприятливий ефект технологій для боротьби зі зміною клімату та захистом довкілля, при цьому максимально зменшуючи вплив Інтернету та цифрових технологій на довкілля.

Мультистейкхолдерне управління Інтернетом

  • Захищати та посилювати мультистейкхолдерну систему управління Інтернетом, включаючи розробку, запуск та управління його основними технічними протоколами та іншими відповідними стандартами та протоколами.
  • Утримуватися від підриву технічної інфраструктури, необхідної для загальної доступності та цілісності Інтернету.

Ми віримо, що принципи для майбутнього Інтернету є універсальними за своєю природою, і тому ми запрошуємо тих, хто поділяє це бачення, підтвердити ці принципи та приєднатися до нас у реалізації цього бачення.

Ця Декларація бере до уваги та очікує здійснити внесок у існуючі процеси в системі ООН, G7, G20, Організації економічного співробітництва та розвитку, Світової організації торгівлі та інших відповідних багатосторонніх та мультистейкхолдерних форумів, Інтернет-корпорації з присвоєння імен та номерів (ICANN), Форуму з управління Інтернетом (IGF) та Коаліції Онлайн-Свободи. Ми також вітаємо партнерство з багатьма організаціями громадянського суспільства, що є невід’ємними для пропагування відкритого, вільного, глобального, сумісного, надійного та безпечного Інтернету та захисту фундаментальних свобод і прав людини в Інтернеті. Партнери за цією Декларацією мають намір консультуватися та тісно співпрацювати з зацікавленими сторонами для реалізації цього бачення.